Halılar Hakkında Genel Bilgi

Anasayfa / Yazılar / Halılar Hakkında Genel Bilgi



HALI

Halılar sadece dekoratif veya ısınma amacıyla kullan sıradan birer nesne değildir. Aynı zamanda kültürümüzün bir parçasıdır. Türk halkı halıyı sadece ısınmak için kullanmakla kalmamış ona kendinden bir değer de katmış, yetmemiş üzerine türkü bile yakmıştır. İhtiyacını gideren halıyı üretirken ona türlü türlü motifler eklemiş, her bir dokunun arasına kendi hikayesini saklamıştır. Bize düşen ise Ehil Halı olarak bu bilinçle, kültür mirasımızı korumaya devam etmektir.

Artık teknolojinin gelişmesiyle beraber el emeği yerini makine üretimine bırakmıştır. Böylelikle çok çeşitli halı desenleri ve halı türleri üretimi yapılmaktadır. Artık piyasada çok çeşitli modelde ve kalitede halıya ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Bu yazıda da halı çeşitleri ve halı temizliği hakkında kısaca bilgi verilecektir.


HALI TEMİZLİĞİ


Halı temizliğinde ilk olarak dikkat edilmesi gereken halıyı silerek değil, kompres yaparak temizlemektir.  Bu lekenin dağılmasını ve halının içine işlemesini önleyecektir. Halı temizliğinde bilinenlerin dışında ek olarak evde kendimiz uygulayabileceğimiz pratik çözümler de mevcuttur. İşte bunlardan bazıları:

1.          Mısır nişastasını halının her tarafına serin ve 3- 4 saat bekletip elektrikli süpürgeyle süpürün. Sonucunda halınız pırıl pırıl olacaktır.

2.          Bir su bardağı kabartma tozu veya karbonatı kirli noktaya döktüğünüzde kiri yumuşatıp daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.

3.          Eğer inatçı bir lekeyle karşılaşırsanız sirke yardımıyla yok edebilirsiniz. Lekenin olduğu bölgeye az miktarda sirke dökün ve bastırarak silin fakat bu işlemi yapmadan önce halınızın bir köşesinde deneme yapın. Eğer halınızın rengi açılmıyorsa uygulayabilirsiniz.

4.          Halınızı temizlerken sadece halı şampuanı kullanmaya özen gösterin. Çamaşır suyu içerikli temizleyiciler halının renginin atmasına sebep olacaktır.

5.          Şayet halınıza sakız yapışırsa bir buz yardımıyla soğuk pres yapın. Bu sakızın parça parça dökülmesini sağlayacaktır.

6.          Şurup, krema ve reçel gibi lekelerde bir miktar bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırıp sprey şişesine koyun. Lekenin üzerine püskürtün ve üzerine kağıt havlu yardımıyla bastırın. Leke çıkana kadar aynı işlemi tekrarlayın.


ANTİBAKTERİYEL VE ANTİALERJİK HALILAR

Antibakteriyel halılar, mikroorganizma oluşumunu engelleyecek akrilik emilim esaslı kimyasalların üretiminden sonra halının yüzeyine sıkılarak ya da enjekte edilerek meydana getirilir. Yani üretim esnasında değil üretimden sonraki işlemle halının antibakteriyel olması saşlanır.

Antialerjik halılar ise halının ham maddesi ve bu maddenin toz tutabilme özelliğiyle alakalıdır. Çeşitli alerjilere sebep olabilecek mikroorganizmalar, uygun ortam oluşunca kolaylıkla türeyerek yaşamlarını sürdürürler. Antialerjik halılar bu mikroorganizmaları bünyesinde tutarak havaya karışmasını önler.Ürün satın alırken bu iki özelliğe sahip olup olmadığına dikkat etmek gerekir.


HALI ÇEŞİTLERİ


CAMİ HALISI


Camilerin en önemli gereçlerinden biri halıdır. Isıtmasının, mekana görsellik ve ferahlık katmasının yanı sıra temizliğinin kolay olması ve antistatik olması gerekmektedir. Genellikle camilerde iki tür halı kullanılmaktadır.

1)Göbek Halı: Bu halı türü daha çok görselliği ön plana çıkarır. Tarihi camilerde çok sık tercih edilmektedir. Caminin tam orta noktasından başlanılarak yuvarlak şekillerle motiflendirilir. Başlıca amacı mekana derinlik, ferahlık katmaktır.

2)Saflı veya Seccadeli Halı: Adından da anlaşılacağı üzere namaz kılan bireylerin saflarını belirleyecek çizgilerden oluşturulmuştur. Çizgilerle halının renginin zıt olması gerekir. Bordo halının üzerine sarı şeritler gibi. Seccadeli model de namaz kılan bireylere kolaylık sağladığından en çok tercih edilen modeldir.

         OTEL HALISI

Otel halıları çok fazla kullanıldığı için dayanıklılığının yüksek olması lazım. Aynı zamanda alev almayan, bakteri üretmeyen, leke tutmayan, statik elektriklenme yapmayan bir yapıya sahip olmalıdır. Eğer halı yün elyafın ise esneklik oranı daha yüksek olacaktır. Halının üzerinden kalkan basınç sonrası eski haline hızlıca dönebilir. Ayrıca yün halıların boyayı tamamen emme özelliği sayesinde rengi uzun süre solmaz, canlılığını korur. Kolay temizlenir, leke tutmaz.

TUFTİNG HALI

Bu halılar, önceden dokunulmuş olan zemine tuft ipliklerinin dokunmasıyla oluşmaktadır. Tufting makinesinin hareketi, normal bir dikiş makinesinin hareketine benzer. Kullanılan zemin genelde jüt ve sentetik elyaflardan oluşan çuval bezine benzer bir kumaştır. Makineyle hav dokuması gerçekleşen halı bu aşamadan sonra tutkallanır ve astarlanır.

Handtuft denilen yöntemle de kişiye özel tasarımlı halı üretilebilmektedir. Robotik kontrollü tuft tekniği; ölçü, renk, ipliğin cinsi, halının şekli gibi konularda birbirinden farklı özgün model imkanı sunmaktadır. Özellikle otel ve ofisler için tercih sebebidir.

KARO HALI

Bu halı çeşidi yerleri kolay değiştirilebilir olduğundan ofisler, toplantı ve konferans salonlarında kullanılır. Ayrıca antibakteriyel ve antialerjik olduğu için de hastanelerde çokça tercih edilir. Karo halıların en büyük avantajı uygulanmasının kolaylığı ve tadilat gerektiren durumlarda yerinden çıkartılıp işlem sonrası yapıştırıcı kullanmadan tekrar aynı yere takılabilir olmasıdır. Bunun yanında geri dönüşümlüdür, sınırsız renk ve desen seçeneğine sahiptir.

        SUNİ ÇİM HALI

        İki çeşit çim halı bulunmaktadır. İlki futbol gibi ağır sporların yapıldığı alanlar için üretilenler, ikincisi dekorasyon amacıyla üretilenlerdir. Kullanım alanlarının farklı olması dolayısıyla uygulama aşaması farklılık gösterir.

         Dekorasyon amaçlı olan çim halılar için zeminin düz ve sert olması yeterlidir. Eğer toprak bahçede uygulanacaksa da zeminin mümkün olduğu kadar düzleştirilmesi ve preslenmesi gerekmektedir. Montajı ise duvardan duvara halıların döşemesiyle aynı şekildedir. Ölçüyü doğru almak önemlidir. Temizliği elektrik süpürgesiyle yapılabileceği gibi basınçlı su ile yıkanıp sert bir süpürgeyle süpürülerek yapılabilir.


BUKLE (Halıfleks) HALI

Halk arasında en bilinen adıyla halıfleks, zemini boydan boya, duvarda hiç açık bırakmayacak şekilde kuşatan ekonomik halı türüdür.

Sınırsız renk seçeneği bulunmaktadır. İstenilen miktarda, ihtiyaca uygun bir şekilde kesilerek kullanılabilir. Halıfleksler, uzun ömürlüdür, dayanıklıdır. Bu sebeple daha çok toplu alanlarda kullanımı yaygındır.

Ekonomik oluşu, anti-statik, anti-bakteriyel oluşu, en önemlisi de ısı yalıtımı yaparak ısıyı koruyor olması tercih sebebidir.



 

Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için, Hemen Arayın! (0212) 434 00 62

Copyright © 2018. Her Hakkı Saklıdır. Ehil Halı
Top